Een nieuw wrak gevonden en bedoken

[Door Barend de Lange]

Tijdens een onderzoeksdag in juli 2010 op de Oosterschelde hebben we een nieuwe wrak gevonden. Dit wrak iets ten noorden van de Ketel zag er beloftevol uit en kwam op de to-do lijst voor de niet noordzee duikdagen.

Dit weekend was het weer op de noordzee ongeschikt om te duiken, windkracht 6, golven van 1,1-1,4m, niet veilig.  Met eigen team uitgeweken naar de Oosterschelde.

Na een flinke vaartocht met mooi weer, harde wind en een enkele zeiler op de Oosterschelde aangekomen bij het wrak. Enkele nieuwe details scans gemaakt:

Onbekend schip, niet op de kaarten van Rijkswaterstaat en nog nooit op gedoken! Hoe oud is het, wat is het, een zeilschip, kottertje? Opwinding aan boord, dit is toch precies wat wij bij de WDSR leuk vinden aan wrakduiken, het onbekende, het avontuur en het zoeken naar nieuwe objecten in de zeeuwse Delta!

Met een team van 3 (Eugene, Ronald en Barend) klaargemaakt en overboord gesproken.

Op het wrak was het vrij snel duidelijk, het betrof een klein oud stalen schip, de boeg is mooi vrijgespoeld en steekt een meter boven het zand.  Het wrak is prachtig begroeid met oesters, tubelaria en wordt bewoond door enkele zeer grote kreeften, noordzeekrabben en kleine krabbetjes.

Het schip is 13m lang en 2,3m breed, het is compleet begroeid met oesters en de achterkant is verzand.

Na een uur stond iedereen weer aan dek,  niet een heel interessant wrak, maar dat weet je nooit als je op iets onbekends duik!